Bevaringsforening i oprør: Fredet bygning misligholdes

Den fredede ejendom fra 1692 har stået indpakket i stilladser i årevis.

Det er ikke kun på Axeltorv, der er irritation over stillads og almindeligt forfald midt i den historiske middelalderby. Midt på Nakskov hovedstrøg, Søndergade, ligger en gul bindingsværksejendom fra 1692, der er pakket ind i stillads på siderne, mens de historiske baghuse er revet ned. Ejendommen har været fredet siden 1988, og det er Slots- og Kulturstyrelsen, der er myndighed på området.

Stilladser i over otte år
Stilladserne har stået omkring bygningen – til stor frustration for blandt andre Nakskov Bygningsbevaringsforening – i over otte år:

– Der er stillet stillads op, men der bliver jo i hvert fald ikke arbejdet særlig kontinuerligt, konstaterer Flemming Petersen, der er formand for Nakskov Bygningsbevaringsforening.

Der var tre, der var to …
Oprindeligt var der tre huse på Søndergade 25. Huset ud til gaden, hvor Kirsten Damsted i dag har blomsterbutik, og to baghuse. De to baghuse var erklæret bevaringsværdige, men ikke fredede. I 2014 nedbrændte det midterste baghus totalt, og i den forbindelse søgte ejeren, Per Damsted ApS, nedrivningstilladelse til de to baghuse. Og allerede dengang råbte foreningen (der dengang hed Nakskov.nu, red.) vagt i gevær:

– Han ansøger om at nedrive en bygning som er bevaringsværdig og uskadt. Og også fordi han i ansøgningen ansøger om at bygge sammen med en fredet bygning, noget han under ingen omstændigheder vil kunne få lov til, fortæller Søren Rosenberg Jensen, der er bestyrelsesmedlem i Nakskov Bygningsbevaringsforening.

Urmagerstrædet før og nu
Urmagerstrædet før branden i 2014 (tv) og nu (th). Uret, brillerne og de to baghuse er væk. Fotocollage: Bernt Hertz Jensen / Nye Dage (C)2025 Nye Dage. Før-billedet leveret af Nakskov Bygningsbevaringsforening.

Frygter forladt byggetomt
Foreningen indsamler blandt andet 650 underskrifter imod nedrivningen, og administrationen i Lolland Kommune anbefaler faktisk også politikerne, at sige nej til nedrivningen. Men et flertal i byrådet beslutter at give tilladelsen trods administrationens anbefaling.

– Vi gør også [dengang] opmærksom på at ejeren har bygningen Axeltorv 11 stående som en tom skal med stillads omkring, og at den har stået sådan i hvert fald siden 2009 . Vi frygter at Urmagerstrædet (det smalle stræde mellem Søndergade 25 og det nuværende H&M, red.) vil ende på samme måde som en forladt byggetomt i noget af det allermest centrale i Nakskov, lyder det fra Søren Rosenberg Jensen. 

Stillads med slyngplanter
Nedrivningen af de to baghuse blev gennemført, og det henligger nu som en tom og øde grund. Siden er der – bortset fra opførelsen af stilladset – ikke sket alverden med ejendommen. Bygningsbevaringsforeningen frygter, at det er bevidst strategi fra ejeren:

– Vi har flere gange gjort Slots- og Kulturstyrelsen opmærksom på, at ejendommen misligholdes, og at der ikke er tale om en reel renovering, når der står stillads rundt om som der efterhånden gror slyngplanter på. Men desværre er ejendommen ikke bare fredet i kraft af sin udformning – men også som en del af den helhed den indgik i, fortæller Søren Rosenberg Jensen.

Hvor de bevaringsværdige baghuse lå, er der nu en vildtvoksende tom grund bag Søndergade. Foto: Bernt Hertz Jensen / Nye Dag – (C)2025 Nye Dage.

Helheden fredet – nu er den væk
Helheden var hele miljøet omkring det gamle Urmagerstræde. Det vil sige inklusive de gamle skilte og udhæng i strædet og de tilhørende baghuse. Skiltene er fjernet nu, og baghusene er revet ned.

– Der er risiko for, at ejer til sidst kan have smadret så meget at fredningen kan frafalde, siger Søren Rosenberg Jensen.

Ejer vil rive ned
Ejeren af ejendommen, Per Damsted, lægger ikke skjul på, at han gerne vil rive ejendommen ned og også har søgt Slots- og Kulturstyrelsen om tilladelse:

– Jeg har villet noget. Det kunne jeg ikke. Jeg har 500 siders korrespondance med Slots- og Kulturstyrelsen, og det har kunnet lade sig gøre med købmandsgården i Maribo, så kan det også her. Det vil koste 20-30 millioner at sætte den bygning i stand, siger Per Damsted, der i øvrigt ikke har flere kommentarer.

Bestyrelsen for Nakskov Bygningsbevaringsforening. Fra venstre: Søren Rosenberg Jensen, Flemming Willum Petersen, Kit Kjærbye, Pernille Bærendtsen og Susanna Schönecker. Foto: Nakskov Bygningsbevaringsforening.

Burde være klar over det
Det burde imidlertid ikke kunne komme bag på nogen, at man ikke kan rive en fredet bygning ned, siger Flemming Petersen fra Nakskov Bygningsbevaringsforening:

– Han har jo været klar over, at han købte en fredet bygning. Og nu kører sagen så på ottende år, siger formanden.

Søren Rosenbjerg Jensen supplerer:

– Man risikerer at give gevinst til spekulanter for at opkøbe “besværlige huse” på fordelagtige adresser og med vilje undlade at leve op til de krav der følger med, for derved at blive belønnet med en byggegrund med en eksklusiv placering. Det må aldrig kunne betale sig. Der er flere eksempler på huse, som har været forsømt i årevis og senere er blevet istandsat. For eksempel husene i Præstestræde op mod torvet i Nakskov, slutter han.

Nye Dage har forsøgt at få svar fra Slots- og Kulturstyrelsen om, hvordan fremtiden tegner for den fredede ejendom, men har ikke ved redaktionens slutning fået svar.

Til toppen