Klimaforandringer truer fortidsminder: Albuens middelaldermarked i fare

På den forblæste tange på Albuen står et simpelt trækors dér, hvor der i middelalderen lå en gravplads og et kapel. Der blev også opført en lille bebyggelse i forbindelse med sildemarkedet.

Albuen ved udmundingen af Nakskov Fjord gemmer på en unik kulturarv: resterne af et middelalderligt sildemarked, hvor handlende fra nær og fjern i århundreder mødtes for at handle den værdifulde sild. Nu er dette fredede fortidsminde i akut fare for at forsvinde som følge af klimaforandringer og havets kræfter.

Ifølge Museum Lolland-Falsters årsberetning, der blev offentliggjort i dag, er klimaforandringerne blevet en af de største trusler mod vores kulturarv. “I de senere år er man imidlertid blevet mere og mere opmærksom på en ny trussel mod fortidsminderne i landskabet. En trussel, som ikke lader sig tøjle af bestemmelserne i naturbeskyttelsesloven. Den trussel kommer fra naturen selv og i højere og højere grad den igangværende klimaforandring,” skriver museet.

Op til fire meter eroderet ned
Stormfloden i oktober 2023 blev et dramatisk vendepunkt. Her blev Lollands syd- og vestvendte kyster ramt af vandstandsstigninger, der ikke er set i over 100 år. På Albuen betød det, at havet på få timer åd sig ind i det sårbare kulturlag, der udgør resterne af sildemarkedet. “Over en strækning på cirka 200 meter havde stormfloden nederoderet cirka en meter af det oprindelige kulturlag. Enkelte steder havde havet fjernet op til fire meter af fortidsmindet,” lyder det i årsberetningen.

Arkæologisk værdi lig nul
Museets arkæologer, der i april 2024 besøgte stedet sammen med Naturstyrelsen og Slots- og Kulturstyrelsen, kunne konstatere, at tabet af viden er uopretteligt, når først kulturlaget ligger spredt på stranden. “Den intakte del af kulturlaget rummer talrige data, som kan belyse den komplekse historie omkring de årlige sildemarkeder, der fandt sted på lokaliteten i middelalderen. Til gengæld er den arkæologiske værdi stort set lig nul, når først kulturlaget ligger nederoderet på stranden,” konkluderer museet.

Historiske opmålinger viser, at kysterosionen på Albuen ikke sker jævnt, men i “spring” – typisk i forbindelse med ekstreme vejrhændelser. Siden 1999 er op til 10 meter af kulturlaget forsvundet i havet. Med klimaforandringernes forventede acceleration kan store dele af fortidsmindet være væk allerede om 100 år – måske hurtigere.

Området bør affredes og udgraves
Derfor anbefaler Museum Lolland-Falster nu, at den mest erosionstruede del af fortidsmindet affredes, så der kan gennemføres arkæologiske udgravninger, før det er for sent. “Museets anbefaling er forhåbentlig et skridt nærmere på den handlingsplan for det middelalderlige sildemarked på Albuen, der burde have været lavet for flere år siden,” lyder det.

Læs også:
Nu med lys: Fyret tændes efter 11 år
Travetur til tangen: Albuen for enden af alting

Til toppen