Den er gal med fordelingen af børn på skolerne i Nakskov. I hvert fald, hvis man er fan af folkeskolen. Elevtallet i byens folkeskoler falder, mens tilstrømningen til privatskolerne stiger. Blandt andet fordi forældrene ikke kan få plads på den folkeskole, de ønsker sig.
Går i skole udenfor distriktet
Det største problem er de mange elever, der går i skole uden for deres bopælsdistrikt. Stormarkskolen oplever, at halvdelen af deres elever kommer fra andre distrikter. Det giver kapacitetsproblemer og presser skolens ressourcer. Både Byskolen og Stormarkskolen har oplevet et fald i elevtallet de seneste år, mens privatskoler i området har set en stigning.
Tre millioner at spare
Den nuværende skolestruktur koster mange penge. For mange, ifølge Lolland Kommunes administration. Der er potentiale for at frigive ressourcer ved at tilpasse antallet af klasser til det reelle behov. En rapport viser, at der kunne spares op til 3,1 millioner kroner ved at reducere antallet af klasser til det nødvendige antal. Det medfører også merudgifter, hvis der oprettes flere klasser end nødvendigt.
Lader strukturen få ro
Børne- og skoleudvalget i Lolland Kommune besluttede torsdag, at der i hvert fald det næste år ikke bliver pillet ved skoledistrikterne og den øvrige skolestruktur, fortæller Thomas Østergaard (Socialdemokratiet), der er formand for udvalget:
– Vi skal ikke bruge mere tid på strukturer og økonomi. Nu lader vi strukturen i ro og ser på indhold. Folkeskolen skal handle om pædagogik og didaktik.
Det betyder, at forældrene stadig frit kan vælge mellem Nakskovs to folkeskoler. Sådan da. Det forudsætter nemlig, at der er ledig plads på det aktuelle klassetrin på skolen.
Hver tredje går i privatskole
Næsten hver tredje skolebarn i Nakskov går i en privatskolen. Landsgennemsnittet er, at cirka hvert femte barn går i en privatskole. Det fordeling regner Thomas Østergaard også med vil rette sig, når man nu kan koncentrere sig om skolernes indhold frem for strukturen:
– Jeg har intet imod privatskoler, men jeg vil meget gerne have den meget høje privatskolefrekvens i Nakskov ned. Elevtallet hænger jo sammen med kvaliteteten i undervisningen – ikke strukturen, siger han.
SF stemte sammen med Socialdemokratiet for at bevare skolestrukturen som den er. Venstre stemte imod.