Sparer millioner: Billigere og grønnere fjernvarme i Nakskov

Fjernvarmekunderne i Nakskov kan allerede fra dette efterår lune sig ved både radiatorerne og tanken om en lavere varmeregning. En ny aftale mellem Lolland Forsyning og Nordic Sugar vil sende overskudsvarmen fra Nakskov sukkerfabrik ud i byens fjernvarmenet.

Projektet skal nu i fire ugers offentlig høring. Planen er at gå i gang med arbejdet tids nok til, at sukkerfabrikken kan sende restvarme ud til nakskovitterne, allerede når roekampagnen starter til september i år.

Nye fjernvarmerør i Perlestikkergade
Inden da skal der lægges nye fjernvarmerør fra den eksisterende hovedledning på Perlestikkergade og ind til sukkerfabrikkens bygning. Herinde skal der installeres tre store pladevarmevekslere, pumper og andet udstyr på fabrikkens tredje sal.

Når roehøsten skal forarbejdes til sukker opstår der store mængder restvarme, som hidtil er blevet kølet ned i fabrikkens køletårne. Fremover vil Lolland Forsyning lede det varme vand over i sukkerfabrikkens nye varmevekslere, som gradvist kan hæve temperaturen i fjernvarmerørene op til mellem 76 og 80 grader og dermed sikre lune hjem i Nakskov.

Sukkerfabrikken fra Perlestikkergade
Varmevekslerne på sukkerfabrikken skal forbindes med fjernvarmenettet gennem nye rør her i Perlestikkergade. Foto: Bernt Hertz Jensen / Nye Dage – (c) 2025 Nye Dage.

Alle parter kan vinde
Alle står til at vinde på projektet, fordi Lolland Forsyning sparer på brændslet, mens sukkerfabrikken kan få penge ud af noget, der tidligere bare var spild. De indledende beregninger viser, at man kan reducere årsforbruget af halm med cirka femten procent og af træflis med omkring toogtredive procent i kampagneperioden. Det vil også kunne aflæses på varmeregningen hos kunderne, at Lolland Forsyning udnytter en eksisterende energikilde til fast pris frem for at købe og brænde store mængder mere kostbart brændsel.

Investerer 17,4 millioner
Lolland Forsyning skal investere cirka 17,4 millioner kroner i projektet. Selskabets egne fremskrivninger viser en gevinst på omkring 23 millioner kroner over de første seks år. Den samlede pris for den varme, sukkerfabrikken leverer, er aftalt til et gennemsnit på 71,3 kroner per megawatt-time. Det er et godt stykke under det lovbestemte loft på maksimalt 342 kroner per megawatt-time.

Fjernvarmeprisen svinger
I Danmark svinger fjernvarmepriserne meget fra egn til egn. Ifølge branchetal er den gennemsnitlige årlige varmeudgift for en standardbolig (130 kvadratmeter) på landsplan omkring 12.000 kroner om året, men prisen kan svinge fra ned til 7.000 om året og op til over 20.000 kroner årligt. I Nakskov er varmeregningen for et standardhus omkring 12.000 om året.

Skulle sukkerfabrikken mod forventning ikke kunne levere varmen, går Lolland Forsyning blot tilbage til at bruge sine nuværende anlæg. På den måde vil borgerne ikke opleve kolde radiatorer eller mangel på varmt vand.

Sådan virker det
• Sukkerfabrikken bruger store mængder energi til at udvinde og rense sukker fra roer.

• Restvarmen, der ikke bruges i processen, har hidtil været kølet ned i køletårne.

• Lolland Forsyning etablerer et nyt system med varmevekslere, der overfører overskudsvarmen til fjernvarmevandet.

• Vandet opvarmes fra cirka 40 grader til sluttemperatur på 76-80 grader.

Økonomien i projektet
• Lolland Forsyning investerer cirka 17,4 millioner kroner i rør, pumper og varmevekslere.

• Projektet ventes at reducere brugen af halm med omkring 15 procent og træflis med omtrent 32 procent om året i roekampagnen.

• Den samlede pris for overskudsvarmen er fastsat til i gennemsnit 71,3 kroner per megawatt-time over seks år. Det er langt under det gældende loft på 342 kroner per megawatt-time.

• Fjernvarmeprisen i Danmark for et standardhus er cirka 12.000 kroner årligt. Prisen kan variere fra omkring 7.000 til over 20.000 kroner om året. I Nakskov koster fjernvarmen omkring 12.200 om året for et standardhus på 130 kvadratmeter.

• Lolland Forsyning forventer, at projektet kan holde varmeprisen i ro og måske sænke den for forbrugerne i Nakskov.

Til toppen