Opdateret 03-04-2025, 11:04 med kommentar fra Per Damsted. Nakskov Handel og Erhverv er for nylig flyttet ind hos turistkontoret i det gamle Apotek på Axeltorv. Belligenheden midt i byen er helt i top, og det nyrenoverede torv tager sig i det store hele smukt ud. Der er bare lige to problemer: Vejlegade 1, der nok er bedst kendt for engang at have huset et værtshus og et natklub, og Axeltorv 11, der i fordums tid var kendt som BT Centralen.
– To skampletter
Formand for Nakskov Handel & Erhverv, Peter Dan Petersen, er langt fra begejstret for de to tarveligt udseende naboer:
– Jeg ser frem til, at de to skampletter på vores nye smukke Axeltorv er historie. Det er virkelig ærgerligt at de to ejere ikke spiller med og gør noget ved deres bygninger som 45 andre i den indre by, siger han med henvisning til det store facaderenoveringsprojekt, der i øjeblikke pågår i regi af organisationen Nakskov 2030.
Ejendommen Vejlegade 1 ejes af forretningsmanden Mogens Linderberg Larsen, der også blandt andet ejer stigefabrikken Modum i Nakskov. Axeltorv 11 ejes af selskabet Per Damsted Holding.
Ingen regler for stilladser
I Vejlegade har ejendommen fået lov til at forfalde i årevis, og der er sat træplader for vinduerne, ligesom døren indtil det tidligere El Paso har stået pivåben i måneder. Den er dog lukket nu. På Axeltorv er ejendommen fuldkommen pakket ind i stillads – og har været det i årevis. Og det er der faktisk ingen regler, der forbyder:
– Der er ingen regler for hvor lang tid, man kan råde over et offentligt areal. Så længe, der arbejdes på byggeriet, så kan det blive stående. Det er kun trafik og sikkerhed, der skal tages hensyn til, fortæller John Hein fra Park & Vej i Lolland Kommune, der fører tilsyn med veje, fortove og pladser.

Der sker noget derinde
Ifølge John Hein bliver der faktisk arbejdet på ejendommen på torvet:
– Vi var jo som udgangspunkt lidt trætte af det, så vi har haft det under observation. Og de arbejder faktisk deroppe, så der sker noget, fortæller John Hein.
– De kan komme med kommunen
Per Damsted har ikke lyst til at tale om planerne for ejendommen på torvet – eller hvornår arbejdet er færdigt:
– Jeg vil helst ikke deltage i noget. Jeg går og laver det selv. Hvis nogen vil have, at jeg stopper, så kan de komme med kommunen og bede mig om det. Så stopper jeg og piller det ned. Det kan jeg være i gang med i løbet af fire timer, siger Per Damsted.
Afhænger af ejerne
Henrik Madsen, der er leder af Nakskov 2030, kan godt se, at der er rum til forbedring på Nakskovs centrale torv. Der er bare ikke så meget, han kan stille op:
– Vi ser jo det samme som andre, og selvfølgelig ville vi ønske, det blev lavet. Det, vi kan støtte, er facaderenovering, men det afhænger jo af, at ejeren også vil være med og investere i det, fortæller Henrik Madsen.
Udviklingen vendt
Og hvis man ser bort fra de to undtagelse på torvet, så er Henrik Madsen faktisk glad og tilfreds med den udvikling, Nakskovs gamle middelalderby oplever – blandt andet som en effekt af Nakskov 2030:
– Jeg hæfter mig ved, at vi har haft en by i bygningsmæssig tilbagegang, men det er vendt. Der er færre tomme butikslokaler, fordi der er kommet flere caféer og spisesteder. Og torvet bliver brugt, så folk sætter pris på det gode der sker, siger han.
Lægger mere mærke til det
Der er dog som bekendt intet, der er så ondt, at det ikke er godt for noget:
– Det pynter jo ikke, og der er ingen tvivl om, at torvet ville tage sig pænere ud, hvis de ejendomme blev ordnet. Men på den anden side, så lægger man jo meget mere mærke til de huse, der er blevet renoveret, siger Henrik Madsen.