Dyrere fjernvarme: Lolland Forsyning hæver prisen

Det bliver syv procent - eller i gennemsnit lige under 1.000 kroner om året - dyrere at varme op med fjernvarme i Nakskov og Søllested fra første juli i år. Det bliver syv procent - eller i gennemsnit lige under 1.000 kroner om året - dyrere at varme op med fjernvarme i Nakskov og Søllested fra første juli i år. Foto: Bernt Hertz Jensen / Nye Dage - (C)2025 Nye Dage.

Fra første juli 2025 kan fjernvarmebrugerne i Nakskov og Søllested se frem til en markant prisstigning på syv procent. Ifølge Lolland Varme A/S skyldes stigningen blandt andet dyrere halm og træflis, ligesom den generelle inflation også har presset økonomien i varmeværket.

– Vi har længe kunnet holde taksterne i ro, men nu går den ikke længere, skriver Lolland Varme i pressemeddelsen

Dyrere brændsel
Det største pres på økonomien kommer fra en ny halmkontrakt, der træder i kraft til sommer, samtidig med at den nuværende bindende aftale ophører. Ifølge selskabet stiger prisen på halm med i gennemsnit 20 procent sammenlignet med de sidste tre år.

Forbrugerne vil derfor opleve en ekstraregning på omkring 78 kroner om måneden for et standardhus på 130 kvadratmeter. En del af stigningen rammer den variable tarif, så hvis man investerer i energiforbedringer og regulerer radiatorerne fornuftigt, kan en husstand delvist nedbringe regningen.

Sukkerfabrikken kommer først til september
Det var ellers forhåbningen, at overskudsvarme fra Nordic Sugars sukkerfabrik i Nakskov kunne holde fjernvarmeprisen stabil. Men i en mail til Nye Dage oplyser Lolland Varme, at aftalen med sukkerfabrikken først påvirker fjernvarmenettet ved næste roekampagne i september 2025:

– Det her har ikke noget med den nuværende takststigning at gøre. Investeringen i anlægget skal desuden afdrages på seks år, så den kan ikke umiddelbart udligne den nye brændselsregning, skriver forsyningsselskabet.

Samtidig vil varmeproduktion med halm og flis fortsat være nødvendig, også efter at sukkerfabrikkens overskudsvarme indgår i varmeforsyningen.

Prisen på biomasse til brændsel har været på himmelflugt siden 2022.
Prisen på biomasse til brændsel har været på himmelflugt siden 2022. Grafik: Dansk Fjernvarme.

Træflis på himmelflugt
Udviklingen stemmer fint overens med de seneste statistikker fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme. I deres seneste brændselsprisstatistik fra fjerde kvartal 2024 var den gennemsnitlige halmpris 836 kroner per ton. De nye kontrakter ligger typisk på 1.000 kroner pr. ton eller derover.

Prisen på træflis har også været på himmelflugt de seneste år, og er i dag 50 procent højere end i 2022. Den er dog i dag stagnerende, og nogle fjernvarmeselskaber oplever svagt faldende priser på træflis, oplyser organisationen Dansk Fjernvarme. De fortæller også, at der kan være store lokale forskelle i prisen på biobrændsel.

– Halmen plejer at være billigere på Sydhavsøerne, men de har også oplevet prisstigninger, skriver Dansk Fjernvarme i en mail til Nye Dage.

Skal ikke give overskud
Fjernvarmeforsyningen er non-profit. Det betyder, at et overskud i Lolland Varme vil betyde lavere varmepris året efter, mens et underskud betyder højere priser.

Lolland Varme A/S vil efter denne takststigning stadig levere varme til en yderst fornuftig pris sammenlignet med landets øvrige varmeforsyninger, skriver selskabet.

Til toppen