Tissetrængende turister: Kommunen barsler med ny toiletstrategi

Det offentlige toilet på Axeltorv i Nakskov åbnes ved at sende en overtakseret sms, der koster fem kroner. Fremover skal der flere opkaldslåse på de offentlige toiletter i Lolland Kommune. Det offentlige toilet på Axeltorv i Nakskov åbnes ved at sende en overtakseret sms, der koster fem kroner. Fremover skal der flere opkaldslåse på de offentlige toiletter i Lolland Kommune. Foto: Bernt Hertz Jensen / Nye Dage - (C)2025 Nye Dage.

Turisme er godt i gang med at blive en af de helt store brancher på Vestlolland. Det er godt for det lokale erhvervsliv, fordi turister bruger penge i butikker, på hoteller, restauranter og så videre. Men det er ikke kun penge, de tilrejsende besøgende skal af med.

For hvor går man egentlig hen, hvis tisse- eller anden trang melder sig, når man er på byvandring i Nakskov eller skal besøge Dodekalitten? Og hvor meget bliver de offentlige toiletter på egnen egentlig brugt, og hvad koster det at drive dem? Den meget nærværende problemstilling skal Lolland Kommune nu tage stilling i forbindelse med en ny toiletstrategi for 2026-2030.

Toilet-strategi til moderne Vestlolland
For selvom toiletter sjældent vinder arkitekturpriser, kan de faktisk være afgørende for, om turister bliver lidt længere – og får lyst til komme igen. Ifølge oplægget, der skal behandles af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget på mandag, forventes turismen på Vestlolland at stige støt de kommende år. Det kræver service i det offentlige rum, der møder både tyskere på Tour de Lolland og lokale, der lufter barnevogn eller hund – og får presserende behov.

Trafik, by og turisme
Oplægget til den nye strategi for 2026-2030 deler behovet for toiletter op i tre kategorier: trafik, byer og rene turismehotspots. I Nakskov betyder det, at toiletforholdene omkring bymidten, Axeltorv og havnen bliver ekstra vigtige. Med øget turisme og flere events på egnen, skal de offentlige toiletter ikke bare være pæne og rene, men også lette at finde – uanset alder, udsigt eller konkret behov.

Flere turister betyder også behov for flere toiletter. Men lokale må også gerne bruge dem, hvis behovet skulle opstå.
Flere turister betyder også behov for flere toiletter. Men lokale må også gerne bruge dem, hvis behovet skulle opstå. Foto: Bernt Hertz Jensen / Nye Dage – (C) 2025 Nye Dage.

Appen eller hjemmesiden viser vej til tønden
I fremtiden kan besøgende – og andre med behov – finde det nærmeste das via appen “Naturlandet Lolland-Falster” eller en dedikeret toiletside på kommunens hjemmeside. Det er imidlertid nok ikke det første, man tænker på, når trangen melder sig, og det giver også stof til eftertanke i turistorganisationen Visit Lolland-Falster. Organisationen står blandt andet bag de kort, der kan hentes på de lokale turistkontorer, og de viser sig at have en – i påkommende tilfælde – væsentlig mangel. Der er nemlig ikke indtegnet offentlige toiletter på kortene:

– Nej, der er ikke toiletter på vores kort. Men det skal vi da have gjort noget ved, og det tager jeg med videre fra vores snak, siger Lindy Kjøller, der er destinationschef i Visit Lolland-Falster.

En væsentlig faktor
Lindy Kjøller fortæller, at Visit Lolland-Falster ikke har fået nogen konkrete henvendelser om de offentlige toiletforhold på Vestlolland. Men han understreger, at det er en væsentlig faktor:

– Det er jo sådan noget, man snakker om med sine venner, når man kommer hjem, og selvfølgelig har det betydning for oplevelsen af besøget, siger Lindy Kjøller.

Så fremover vil turistkortene på Vestlolland også blive forsynet med toilet-ikoner, der hvor man kan forrette sin nødtørft. Det vil dog ikke være muligt at se, om der er papir på rullen.

Opkaldslåse og brugerbetaling på (tegne)brættet
En del af strategien er de såkaldte opkaldslåse, som allerede er installeret på udvalgte toiletter i kommunen. De har ikke bare dæmpet hærværket, men gør det også muligt at tælle, hvor mange der egentlig besøger kabinen (og dermed hvor ofte der skal gøres rent). Noget tyder på, at digitale løsninger vinder over den gamle nøgle bag disken, og fremover er der overvejelser om brugerbetaling, eksempelvis som det allerede ses på Axeltorv – så en femmer eller to kan gå direkte til toiletpapir og sæbe fremfor asfaltlapning. Der imidlertid ingen umiddelbare planer om også at føre statistik over hvad og hvor meget, der afleveres.

I fremtiden kan man finde det nærmeste offentlige toilet i Nakskov ved hjælp af en app eller på en hjemmeside. Der er dog ingen oplysninger om eksempelvis papir- og rengøringsforhold. Her er det toilettet på havnen ved Madam Blå.
I fremtiden kan man finde det nærmeste offentlige toilet i Nakskov ved hjælp af en app eller på en hjemmeside. Der er dog ingen oplysninger om eksempelvis papir- og rengøringsforhold. Her er det toilettet på havnen ved Madam Blå. Foto: Bernt Hertz Jensen / Nye Dage – (C) 2025 Nye Dage.

Samarbejder på kryds og tværs
Kommunen vil med den nye strategi samarbejde med alt fra lokale havne til campingpladser og private grundejere for at holde standarden oppe – og sprede faciliteterne bredest muligt ud. Det hele organiseres nu under en ny sektorstruktur og Facility Management-strategi, der gerne skulle gøre det smartere, billigere og mere effektivt at holde gang i kommunens 51 offentligt tilgængelige toiletter.

Den nye toiletstrategi er ikke udtryk for, at der skal findes besparelser eller nedlægges toiletter, skriver kommunen administration. Det er alene et spørgsmål at skabe bedre overblik over økonomien og sikre kvaliteten af de offentlige pausepaladser.

Til toppen