Sol og vind : Vil have penge fra grøn strøm i kommunekassen

Opdateret 9. marts 2025, 22:45
Der produceres fire gange mere strøm fra sol og vind i Lolland Kommune, end det samlede lokale elforbrug kræver. Det lyder umiddelbart som en succeshistorie, men det kommer i alt for ringe grad borgene i kommunen til gode. De højspændingsledninger, der transporterer strømmen er nemlig allerede maksimalt belastet, så strømmen kan ikke sendes eksempelvis fra Lolland til København uden at hele nettet brænder sammen.

Derfor bakker Lolland Kommune nu aktivt op om et forslag, der skal sikre et såkaldt ”udviklingsbidrag” – en økonomisk håndsrækning til de kommuner, som producerer vedvarende energi. Forslaget går på, at fire øre per kiloWatttime grøn strøm i fremtiden går direkte i kommunekassen.

– Når vi i Lolland stiller jord og naturressourcer til rådighed for hele Danmarks grønne fremtid, skal lokalsamfundet også have del i gevinsten, siger Holger Schou Rasmussen i en pressemeddelelse fra Business Region MidtVest, der står bag forslaget om det nye udviklingsbidrag.

Skal bruges til vækst og velfærd
Et større lokalt udbytte fra elproduktionen kan bruges til at styrke skoler, ældrepleje og fritidstilbud – alt sammen afgørende for at fastholde og tiltrække nye borgere. Lolland ligger i front, når det gælder omstilling til vind og sol. Men hvis der ikke følger økonomiske incitamenter med, risikerer kommunens satsning at stagnere, især når regeringen har sat tempoet ned for udbygning af vedvarende energi på land.

– Det her handler ikke kun om at få økonomisk gevinst, men også om retfærdighed. Vi bidrager væsentligt til Danmarks grønne mål, så vores borgere skal naturligvis også opleve en positiv effekt heraf, siger Holger Schou Rasmussen.

Stærkt signal fra Lolland
Hos Business Region MidtVest, der står bag initiativet til det nye udviklingsbidrag, er der stor begejstring over Lollands opbakning. Og netop den brede alliance af kommuner, der kræver handling, viser med al tydelighed, at det ikke kun er et spørgsmål om lokalpolitik, men om at sikre hele Danmarks grønne fremtid.

Sekretariatschef i Business Region MidtVest, Nicolai Houmark Lauridsen, mener, at hvis Danmark fortsat skal være et foregangsland inden for vedvarende energi, kræver det konkrete incitamenter:

– Grøn energi er ikke kun en nødvendighed for klimaet, men også en vej til vækst, velfærd og stærke lokalsamfund. Netop derfor skal Lolland, som har vist stor handlekraft, belønnes for indsatsen, siger han.

Inspiration fra Norge
Forslaget er inspireret af en norsk ordning, hvor en del af elafgiften reserveres til netop de kommuner, som lægger jord til de vedvarende energiprojekter. Ifølge beregningerne kan det give kommunerne et årligt provenu i størrelsesordenen 550 millioner kroner.

Til toppen